Marcella de Boer- de Oude MSc

Ergotherapeut en leefstijlcoach, gespecialiseerd in neurologische en oncologische aandoeningen en long-covid

"Ik help je om te kunnen doen wat JIJ belangrijk vindt."



Het leven bestaat uit betekenisvolle dagelijkse activiteiten, zoals het uitlaten van de hond, spelletjes doen (met de kinderen), maaltijden klaar maken, tuinieren, sporten, schilderen, etc.


Activiteiten zijn onderdeel van ons leven; ze laten zien wie we zijn en hoe we ons voelen. Activiteiten geven betekenis aan ons leven.


Als we onze dagelijkse activiteiten niet kunnen uitvoeren, door een blessure, ziekte, invaliditeit of sociale en/of omgevingsomstandigheden, kan de ergotherapeut je helpen oplossingen te vinden om de voor jou betekenisvolle dagelijkse activiteiten toch te kunnen uitvoeren.


Een ergotherapeut bekijkt de hulpvraag "holistisch". Ik breng hier meer verdieping in door ook leefstijl mee te nemen in het totaalbeeld. Dit betekent dat er gekeken wordt naar alle domeinen van jouw leven die de hulpvraag mogelijk beïnvloeden, zoals voeding, beweging, sociaal, slaap, ontspanning en zingeving.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl. Het accent ligt niet op de aandoening, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.


Dit wil trouwens niet zeggen dat iedere cliënt (ongevraagd) leefstijladvies krijgt, maar waar dit passend en gewenst is wel.


Ik geloof in kwalitatief hoogwaardige zorg waarin jij, als cliënt, centraal staat. Ik zoek samen met jou (i.e. cliënt, mantelzorger of zorgverlener) naar de best passende oplossing.  

Een aantal voorbeelden ter verduidelijking:

01

Je hebt last van (ernstige) vermoeidheid (oorzaken kunnen o.a. zijn: long-covid, kanker, een burn-out, hersenletsel). Het lukt niet meer om alles te doen wat je voorheen op een dag deed.

Bij (ernstige) vermoeidheid kijk ik samen met jou waar de vermoeidheid vandaan komt of waardoor het verergerd. Ik geef je inzicht in jouw mogelijkheden en vervolgens werken we samen naar de oplossing toe.

02

Je hebt langdurige klachten overgehouden aan een hersenschudding  (licht traumatisch hersenletsel), bijvoorbeeld last van fel licht, moeite met aandacht verdelen, vermoeidheid, etc.

Naar aanleiding van mijn master ben ik gespecialiseerd in licht traumatisch hersenletsel. Ik weet welke behandelmethoden effectief zijn en welke niet. We bekijken samen wat jouw doelen zijn en hoe we deze kunnen bereiken.

03

Je hebt Multiple Sclerose (MS) en kan hierdoor niet meer goed lopen waardoor je al 2x bent gevallen. Je hebt advies nodig welk hulpmiddel geschikt zou zijn voor jou en hoe je aan dit hulpmiddel kunt komen.

Ik beoordeel de woning en eventuele "valrisico's". Daarnaast observeer ik hoe je loopt en bespreken we welke wensen jij hebt ten aanzien van het hulpmiddel. Bv. wanneer wil je het gebruiken? Bij welke activiteiten? etc. Al deze informatie samen leidt tot mijn advies. Indien nodig doe en begeleid ik ook de aanvraag bij de zorgverzekeraar of gemeente (WMO).


SPECIALISATIES

Licht traumatisch hersenletsel:

Voor mijn afstudeerscriptie (2019) heb ik met mijn projectgroep (neuropsycholoog, fysiotherapeut, onafhankelijk cliëntondersteuner, ervarings-deskundige) een stappenplan ontwikkeld voor mensen met licht traumatisch hersenletsel (THL). In dit stappenplan vind je informatie met betrekking tot wat je zelf kunt doen om jouw herstel te bevorderen, bij welke zorgverleners je terecht kunt en welke behandelmethoden/ interventies effectief zijn bij licht THL.

Je kunt het stappenplan hier downloaden.


ParkinsonNet
Ergotherapie Nederland
Kwaliteitsregister Paramedici
Share by: